Wednesday, September 12, 2012

Apakah panduan untuk tidur cukup?

Aku amat risau bila jumlah jam tidur tidak cukup. Memang sering aku mengira sebelum melelapkan mata jumlah jam tidurku. Bila tak cukup tidur aku rasa pening dan tak selesa bekerja. Namun ada ketikanya aku tidur lewat kerana beberapa aktiviti yang perlu dilaksanakan. Adalah menjadi impianku untuk tidur awal dan jika ia terlaksanakan amatlah membahagiakan.

Mari kita kongsi lima (5) panduan tidur dengan cukup iaitu:

Disipin

Makanya, biasakan tidur mengikut waktu yang tetap setiap hari. Selain itu, perlu membataskan waktu tidur siang agar tidur malam tidak terganggu. Ada segelintir orang hal ini memang diakui agak sukar untuk diamalkan. Namun bagi mendapatkan tidur yang mencukupi, anda perlu tekad untuk cuba melakukannya.


Senanam Teratur

Aktiviti berolaraga misalnya yang teratur iaitu 20 hingga 30 minit seminggu selama tiga hingga empat kali menjadikan anda dapat menghilangkan segala ketegangan dan kekusutan yang mungkin dialami. Jadi, luangkan masa untuk bersenam.

Suasana tenang

Tenang itu menang indah. Kewujudannya menyebabkan tidur yang nyaman. Oleh itu, pastikan bilik tidur anda mempunyai elemen ini.

Jaga Perut

Jagakan jadual pemakanan harian. Elakkan daripada tidur dengan perut yang tertlalu kenyang. Jadi jangan makan dua jam sebelum tidur.

Tenangkan Perasaan

Perasaan itu ada kuasanya tersendiri dalam menggerakkan gerak rasa. Jadi elakkan terlalu banyak berfikir sebelum tidur. Oleh kerana itulah, anda perlu relaks sebelum masuk tidur. Untuk mengurangkan tekanan, anda digalakkan untuk melakukan teknik meditasi atau mengamalkan senaman pernafasan.

Amalkan Berzikir

Biasakan diri berzikir sebelum tidur. Cukup dengan menggunakan jari jemari untuk berzikir. Ada ketikanya tanpa disedari anda tertidur semasa berzikir. Memang lena tidurnya.


Baca ayat al-quran

Membaca ayat2 al-quran seperti empat kul sebelum tidur membantu tenangnya tidur itu. Ada msanya bila tersedar dari tidur rupa2 sudah menjelang pagi. Hati rasa tenang dan indah meneruskan kehidupan itu.

No comments:

Post a Comment