Monday, July 3, 2017

Cerita ketika berada di bumi kenyalang

Jauh berjalan luas pandangan. Memang tak kusangka perjalanan saya di bumi Kenyalang tercipta ilmu dan kenangan yang terlalu mahal harganya. Mari kita kongsi dalam blog #ariahjudah ini tentang sultan pertama dan terakhir Negeri Sarawak. Cerita ini bermula semasa saya bersama rakan melawat Santubung ketika itu.  Saya begitu tertarik dengan sebuah makam di atas bukit. Tak sempat bertanya pemandu itu menyatakan bahawa makam itu milik Sultan Tengah yang pernah menjadi Raja Sarawak.  

Saya macam pelik pada mulanya. Benarkah keterangan itu atau cuma rekaan semata2. Tanpa berlega kami turun dan naik bukit di tepian jalanraya itu untuk melawat makam berkenaan. Ternyata ada catatan di sekitar makam itu.  Begini ceritanya, lebih kurang 200 tahun sebelum Brooke menjadi Rajah Putih dari Sarawak, Sarawak berada di bawah jajahan Kesultanan Brunei.  Sesungguhnya  tak ramai yang tahu  bagaimana Sarawak diperintah oleh Kesultanan Brunei tetapi berkemungkinan adalah dibawah perluasaan jajahan. Sultan yang dimaksudkan bernama Sultan Tengah yang akhirnya dimakamkan di tanah Sarawak.


Ada dinyatakan bahawa semasa Sultan Muhammad Hassan, Sultan Brunei kesembilan yang memerintah (1582-1598)  meninggal Dunia, takhta itu diwarisi oleh putera sulungnya, Sultan Abdul Jalilul Akbar.  Sultan Abdul Jalilul Akbar mempunyai adik bernama Pengiran Muda Tengah Ibrahim Ali Omar Shah atau Sultan Abdul Jalilul Akbar yang mempunyai adik bernama Pengiran Muda Tengah Ibrahim Ali Omar Shah atau yang lebih dikenali sebagai Raja Tengah.Menurut cerita lisan, Sultan Tengah atau Pengiran Muda Tengah ingin menjadi Sultan Brunei juga. Dia menegaskan bahawa abangnya lahir ketika ayahnya belum dilantik menjadi putera mahkota sedangkan Sultan Tengah lahir ketika Sultan Muhammad Hassan (Ayahnya) dilantik sebagai putera mahkota. Sultan Tengah atau Pengiran Muda Tengah berpendapat beliaulah yang lebih sesuai untuk menjadi Sultan.


 Sultan Abdul Jalilul Akbar adalah orang bijak. Dia mengerti maksud adiknya dan cuba memenuhi keinginan saudaranya. Salah satu jalan keluar untuk Sultan Abdul Jalilul Akbar adalah melantik Pengiran Muda Tengah sebagai Sultan di tempat lain. Pengiran Muda Tengah kemudiannya dilantik sebagai Sultan Sarawak, memandangkan Sarawak adalah dibawah pemerintahan Brunei.

Menurut Salasilah Raja-Raja Brunei, Pengiran Muda Tengah menerima pelantikan tersebut dan membuat persiapan untuk pergi ke Sarawak. Pemergian beliau ke Sarawak ditemani lebih daripada 1,000 askar dari suku Sakai, Kedayan dan Bunut mereka adalah penduduk asal kepulauan tersebut. Beberapa orang pembesar istana juga pergi bersama-sama dengan dia untuk membantunya menbentuk negara baru. Kebanyakan dari mereka adalah nenek moyang kepada masyarakat Melayu hari ini di Sarawak.

 Semasa dalam pelayaran kembali ke Sarawak, kapal Sultan Tengah dilanda ribut yang menyebabkan kapalnya kehilangan kemudi utamanya. Kapalnya terkandas di Sukadana,  Kalimantan. Kalimantan hari ini di Indonesia. Sukadana dibawah pemerintahan Pengurangan Giri Mustika sebelum memeluk islam dan mengunakan gelaran Sultan Muhammad Saifuddin setelah memeluk Islam yang dibantu oleh Syeikh Syamsuddin dari Mekah. Sultan Tengah juga belajar di bawah Syeikh Syamsuddin selama tinggal di sana.

Di Sukadana, Sultan Tengah berkahwin dengan seorang puteri, Puteri Surya Kesuma, adik Sultan Muhammad Saifuddin. Sultan Tengah tetap tinggal di Sukadana dan meminta untuk kebenaran untuk membantu menyebarkan Islam sekitar kawasan. Kebenaran diberikan hanya di sekitar Sungai Sambas. Dalam tahun 1600, Sultan Tengah meninggalkan Sukadana melalui Sungai Sambas dengan  40 perahu semua dilengkapi dengan senjata.

Di Sungai Sambas, mereka mendarat di Kuala Bangun dan kemudian Puteri Surya Kesuma melahirkan seorang putera bernama Radin Sulaiman. Dua putera lain juga lahir kemudian disana. Putera kedua dikenali sebagai Pengiran Badaruddin yang kemudian menjadi Pengiran Bendahara Seri Maharaja dan seorang putera ketiga, Pengiran Abdul Wahab yang kemudian menjadi Pengiran Temenggong Jaya Kesuma. Sultan Tengah akhirnya tiba di Kota Lama. Di sana, dia disambut oleh Ratu Kota Lama, Ratu Sepudak yang menyambutnya dengan penuh istiadat dan protokol kerajaan. Sultan Tengah mendapati bahawa Ratu Sepudak membolehkannya untuk menyebarkan Islam di sekitar daerah meskipun ia bukanlah seorang Muslim. Kemudian selama tinggal Kota Lama, putera tertua Sultan Tengah, Radin Sulaiman berkahwin dengan puteri Ratu Sepudak, Mas Ayu Puteri Bongsu. Pasangan itu mempunyai seorang putera bernama Radin Bima yang kemudian menjadi Sultan Muhammad Tajuddin.

Ketika Ratu Sepudak meninggal dunia, beliau  digantikan oleh Pengiran Prabu Kenchana yang dilantik Radin Sulaiman sebagai salah satu wazir-nya. Cerita juga mengatakan bahawa Ratu Sepudak ingin takhtanya diberikan kepada Sultan Tengah kerana beliau berpengalaman mentadbir negara tapi hal ini  ditentang oleh keluarga kerabat diraja.
Sekitar 1630, Sultan Tengah pergi ke Matan. Dalam Matan, beliau berkahwin dengan salah satu Puteri Matan yang kemudian melahirkan Pengiran Mangku Negara. Pengiran Mangku Negara akhirnya menjadi Sultan Matan.

Setelah tinggal beberapa tahun di Matan, Sultan Tengah kembali ke Sarawak. Dalam perjalanan kembali ke Sarawak, beliau berhenti di suatu tempat yang disebut Batu Buaya di Santubong. Di sanalah dia dibunuh oleh salah seorang pengikutnya.

Ketika berita kematiannya sampai ke Sarawak, Datu petinggi, Shahbandar Datu, Datu Amar dan Datu Temenggong datang ke Santubong untuk menyelesaikan upacara pengebumian sesuai dengan tradisi kerajaan Brunei. Dikatakan bahawa dia meninggal pada tahun 1641 sekitar 10 tahun selepas Radin Sulaiman menjadi Sultan Muhammad Saifuddin I di Sambas. Sultan Muhammad Saifuddin I digantikan oleh Sultan Muhammad Tajuddin I, kemudian diikuti dengan silasilah panjang Kesultanan Sambas sehingga zaman moden.


bersambung....
No comments:

Post a Comment