Thursday, July 5, 2012

Khasiat buah delima (buah granada)Buah delima memang terkenal dengan khasiatnya. Bukan mudah untuk mendapatkan buah delima ini. Ia buah yang unik, cantik dan harum. Buah ini berasal dari Parsi (kini dikenali sebagai Iran) dan di Utara India sekitar banjaran Himalaya. Lebih 8000 tahun dahulu buah delima telah digunakan sebagai penawar untuk pelbagai jenis penyakit. Kini pelbagai usaha untuk mendekatkan delima dengan insan sebagai penawar sama ada dalam bentuk pil atau jus.Untuk berkongsi maklumat dicatatkan kebaikan dan khasiat buah ajaib ini, iaitu antaranya:

- mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
- membersihkan hati dan saluran perkumuhan
- menyingkirkan lemak berlebihan
- meningkatkan tenaga
- mencegahkan rasa mual
- menstabilkan tahap hormon semasa kemuncak haid
- mencantikkan kulit muka
- membantu memulihkan pesakit diabetes
- berupaya mengurangkan kahak
- memberi tanaga dan mencegah keletihan
- mencegah angin ahmar bagi warga emas
- melancarkan peredaran darah.

Jus delima memang sedap. Warnanya cantk dan khasiatnya punya klas yang tersendiri. Semoga anda berpeluang untuk mencuba dan mengamalkan pengambilan dalam kehidupan seharian.

2 comments:

  1. Salam Ariah. Baru start baca your blog and found it very interesting. Yupp, my friend cakap dia amalkan buah delima nih and it works to reduce her kolestrol level. So, I pun dah start makan, baru sebulan. Hopefully, it works for me too..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makasih azlina krn membacanya. Kita kongsi mana yang baik ye... saya pun baru start minum jus delima. Takat ni memang bagus....

      Delete