Monday, January 25, 2016

Ikan Tongkol masak singgang


Assalamualaikum. Ingin dikongsi dalam blog #ariahjudah kali ini - Tanpa dirancang hari ini saya makan tenghari berlaukkan ikan tongkol masak singgang. Masakan gini memang kegemaran saya. Rasanya sedap sebab tiada minyak. Ditambah sedikit sayur kacang yang ditumis.  Jugak sedap.  Ringkas tapi ada pesonanya. Lagi best saya makan ditemani suami. Suasana tempat makannya pun tenang dan bersih. Boleh le tengok2 resipi ikan tongkol masak singgang ni dalam blog #ariahjudah. Cuba le ye

Bahan-bahannya

1ikan tongkol atau ikan bakulan.(Agak-agak 500 gm)
6 ulas bawang merah-mayang.
3 ulas bawang putih-mayang.
1 inci lengkuas-ketuk.
1 inci kunyit hidup-potong nipis.
7-8 biji cili api.
Garam secukup rasa.
2 sudu besar budu (jika pandai makan budu)
1 keping asam gelugur.
11/2 - 2 cawan air.

No comments:

Post a Comment